21 Ağustos 2008


Türk Halk Bilgeliği - Yazıtlar, Monolitler

Halkın içinde halkla beraber yaşayanlar bilirler: Fotokopicilerin duvarlarında, çeşitli lokantaların kebapçıların duvarlarında, sair küçük esnaf ve kobi'nin duvarında, çok akıllıca olduğu düşünülerek oraya konulan sözler, özdeyişler, maniler ve çeşitli ıvır zıvır yazılar görmek mümkündür.

Dolmuş ve kamyon arkası yazılarından bir adım önde, Bekir Coşkun yazılarından bir mikron aşağıda olan bu yazılar, aslında çok hastalıklı bir mahiyette tezahür edebiliyolar. Mesela geçenlerde Beştaş'ta Kardeşler Kebapçısı'nın mükemmele yakın kebaplarını (üstünüze afiyet) mideye indirirken, duvarda gördüm bi tane:

Eğer kişi akıllı ve çalışkan ise, takdir et
Akıllı değil çalışkan ise, dikkat et
Akıllı olup da tembel ise, ikaz et
Hem akılsız hem tembel ise, imha et

Bilgece diye koymuş sanıyorum adam onu duvara, aşırı agresif bir bilgelik anlayışı var. Aptal diye niye imha ediyorsun adamı ulan? Bi de imha edilecek adamın aptallığını belirleme mercii de, bu lafı "akıllılık" diye kulağına küpe yapan adam. Kendini imha etsene sen, dümbük? Hayret bir şey.

Ama çogiyi kebap yapıyolar, gitmeye de devam edicem. Abi nasılsın, selamunaleyküm, nasıl gidiyor keyifler'li de konuşucam. Komple esnafım.

12 yorum:

alt + 168 dedi ki...

esnafla iyi geçinenlere bizim buralarda esnaf yalakası diyoruz ki nalet olsun var bi arkadaş, esnafla muhabbeti ultimate sürüme ulaştırmış olacak ki bu adam geçen gün gelin arabasını alkışladı geçerken. "sizin işiniz de zor be" muhabbeti yaptı falan, arkadaşlar -mahalle esnafı dahil- rahatsız olduk... gelin arabası yalakası diye bi şey var mı?

galiba bu blogun rahatsız edici gevezesi ben oldum...

gerrain dedi ki...

O hoo, yalakası mı kalmış. Kendim esnaf oldum ben artık.
Gelin arabası işinde para yok, yani var da çok mevsimlik iş.

alt + 168 dedi ki...

bizim arkadaş ekolunden örnek verdiğim adam işin parasında değilki... maksat yalakalık... sabah uyanıyor bakkala, markete, işportacıya, kokoreççiye sürekli olarak "bunlarla da uğraşılmıyor abi, laf etsen sen kabahatli olacan, gofreti kaçtan veriyon hocam vb.." kalıplarla yakınlaşıyor, olur da esnaf bunun adını öğrenir ismiyle hitap ederse oyunu saveleyip bi sonraki esnafa yöneliyor...

Ornella dedi ki...

Niye abi? Esnaf iyiyse muhabbeti süper, yalniz yok ki öyle Arnavutköy esnafi her yerde. Dogdugundan beri mahallede yasamistir, herkesi tanir, hafif bilge bir kisiligi vardir, cocuklara seker verir falan.

Esnafla muhabbet edeyim diyorsun adam ertesi gün en niteliksizinden kari-kiz muhabbetine basliyor.
Dükkana kiz giriyor-cikiyor. Arkasindan abi buna nasil cakarsin muhabbeti yapiyor.

Cakayim ben öyle esnafa.
Yasatmiyorlar insana o tadi.

Bir de esnafa babacan yaklasacaksin. Esnaf milleti kendine yalakalik yapani skine takmaz. Hal hatir soracaksin, espri yapacaksin, ama kalin sesle.

Ya o degil de, .. sey var:

kücük insanlar kisilerle
orta seviyede insanlar olaylarla
büyük insanlarsa sistemlerle ugrasir

Bu da esnaf duvari yazisi.
Bunu duvarina asan esnaf, filozof gibi kuruluyor artik koltuguna ... -iskemlesine

Sistemlerle ugrasirmis.

Unknown dedi ki...

siz esas bizim tükana gelin. duvarında anayasa asılı.

Eh dedi ki...

pasif bilge der ki;
eğer kişi akıllı ve çalışkan ise hayret et
akıllı değil çalışkan ise siktiret
Akıllı olup da tembel ise, affet
hem akılsız hem tembel ise, eöö..
yine imha be abi

Travis and Tyler Durden dedi ki...

Dini bütün bir terminatör manisi gibi geldi bu bana. Terminatör ozan. İlginç aslında. Elinde sazla oturmuş Terminatör döktürüyor manileri...

Adsız dedi ki...

gelin arabası falan boş işler bunlar. yeni bir icat var elimde. ilk defa burada açıklıyorum. sabit telefonları telsiz telefon yapan aparat! evet yanlış duymadınız, böyle afedersin çük kadar bir cihaz, sabit telefona takıyosun, oluyor sana telsiz telefon. bayilikler verilecektir.

Adsız dedi ki...

Akıllı ve çalışkan ise imal et!
Zikip zikip çoğaltmak deyimi de buraya cuk oturur belki.

Hakan Ö. dedi ki...

abi çogiyi yazmışsın, emeğine sağlık. bizim orda bi bakkal tükkanı var. onunda önünde "dikkat elektirik çarpan güvenlik sistemi kullanılmaktadır" yazıyor. serbes çağrışım ne ise, ondan yaptı işte. anlayıver sana zahmet.

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

söz süperdi bence..

steerpike dedi ki...

kardeşler nerde ya? dürümzade var bi de mis cafe'nin karşısında. camında "dikkat alışkanlık yapar" yazıyor. dikkat, alışkanlık yapıyor.