22 Nisan 2008


DIM-002 - "Allah tam olarak nerededir" deneyi

IGRU İlahiyat Fakültesi Her Şey Anabilim Dalı kapsamında 2008-2009 yılı müfredatından seçkilerin ilki ile karşınızdayız. Bu deneysel çalışmada amaç, Allah'ın tam yerini (eğer saptanabiliyorsa) saptamak. Bunun yapılamama olasılığı da var, bu da deney sonuçlarından biri ile örtüştürülebiliyor ayrıca.

Deney prensip olarak "Triangulation" tabir edilen metodu esas alıyor.

Deneyde üç görevli, birbirinden birer kilometre uzaklıktaki tesislerde, dua ediyorlar. Tesislerde çalışır durumda bulunan ölçüm cihazları, her duaya gelen "el-response" tabir ettiğimiz karşılığın geliş süresini saptıyor. Her bir görevli için duanın ediliş süresi, duanın iletim hızı ve response alınma süresi ile kurulacak denklem, duanın işleme konduğu yerin söz konusu görevli ile arasındaki mesafeyi hesaplayabilmemizi sağlıyor.

Bu işlem üç ayrı görevliye de yapıldığında, ortaya üç tane mesafe çıkıyor. Ama bu mesafelerin yönleri yok. İşte burada triangulation metodu devreye giriyor: Görevlilerin bulundukları yerin koordinatlarının birbirleriyle ilişkilerini de hesaba kattığımızda, response'un geldiği tam koordinatları tespit edebiliyoruz.

Bu durumda birkaç sonuç olasılığı var:

1. Netice olarak net ve kararlı bir koordinat saptanıyor: Tebrik ederim, yeri buldunuz.

2. Netice olarak net ve kararlı bir koordinat saptanamıyor, ama response sinyallerinin "her noktadan" geldiği anlaşılıyor: Tebrik ederim, yine buldunuz: Tam olarak "O her yerdedir"i kanıtladınız.

3. Netice olarak net ve kararlı bir koordinat saptanamıyor, her hesap ve her tekrarlanan deneyde farklı koordinatlarla karşılaşıyoruz: Thus, Bakınız Heisenberg Belirsizlik Kuramı (
http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?id=9367258).

Nihayetinde İlahiyat Fakültesi Laboratuvar Dersi kapsamında asit baz deneyi yapılmasını bekleyemezsiniz.

31 yorum:

kuntil dedi ki...

Gerek yok. Eski bi Maya yöntemi olan "okuyup bodoslama inanmak" aracılığıyla 4 saniyede cevab veririm.

gerrain dedi ki...

Evet o en sağlam çözümü zaten denklemin.

Fatih dedi ki...

umarım kesin sonuçlar bir an önce yayınlanır, biz de nokta atışı dua ederiz. verimlilik artar.

Adsız dedi ki...

bu yazdıklarınıza bakarak, islamla daha genel olarak tevhid inancı ile problemli olduğunuz aşikar. ama olaylar zannettiğiniz gibi değil. bir de ahiret var, cennet var cehennem var. Allah sizi ıslah eylesin. eğer ıslahınız mümkün değilse Allah size kahar sıfatıyla muamele etsin...
İnşallah cehenneme koşarak gidenlerden biri de siz olmazsınız...

Adsız dedi ki...

Abdullah , Allah iyi ki sizin kadar hoşgörüsüz değil. Yoksa tüm insanlık cehenneme elele girerdik. Cennete gerek kalmazdı.

Adsız dedi ki...

şimdiii, cennet anaların ayağının altında olduğuna göre, allah da anaların ...dadır.

tövbe yareppi ıslah et beni.

Unknown dedi ki...

abdullah,

bence sen iyi bir insan deyilsin.

Adsız dedi ki...

En-el Hak!

Kah giderim medreseye ilim alırım
Kah giderim meyhaneye dem çekerim
Kah çıkarım gökyüzüne seyrederim alemi
Kah inerim yeryüzüne seyreder alem beni.

Adsız dedi ki...

sevgili gerrain,

gönül isterdi ki sana sözlük üzerinden tokkat gibi cevaplar vereyim, üzeri damlalı mavi güllerle allah inancını pekiştireyim, ama maalesef öyle bir hakkım yok, evet evet yanlış duymadın, yok...

burdan sana cevap yetiştirmek zorundayım, şirazen kaymış benim güzel kardeşim. allahı arama, maradonayı izle. tam izdüşümünü bulacaksın zaten. böyle sorularla gelmeyin karşıma lütfen.

apo?

etme eyleme...

Adsız dedi ki...

otisagabey

bence sende iyi bir insan deyilsin.

hjhlp dedi ki...

ilahiyat'ların laboratuvar kısmı pek dalgavari olmuş. ki biz ilahiyatçılar da kendimize dalgavari bir şekilde "teoloji mühendisi" derdik... acaba, her fakültenin laboratuvarı var mıdır? ekonomi lab, kamu yön. lab falan var mıdır? efenim biraz da alınganızdır :(

Allah'ın yerini saptamaya en güzel cevabı tasavvuf laboratuvarları verir (lab. görmemişliğimden olsa gerek, yalan yanlış yazabilirim... Mesela bu laboratuvarlarda yetişmiş en büyük deneyci: Mevlana " ateş, tencerenin içindedir. ama tencerede ateş yoktur"... mealinde beyitler söylüyordu... büyük ihtimalle laboratuvarlarda tencerenin içindeki ateşi arayan Mevlana, böyle bir sonuca ulaşmış olmalı.

Özet: gerrain'i ekşi'den tanır ve severim.

saygılar, sevgiler

Orkut Murat Yılmaz dedi ki...

iyi insanlar hepimize değdirsin. pardon, deydirsin diyeyim sizin gibi.

mariadebonne dedi ki...

Ekmek kırıntısı bırakın mutfakta gelio allahına kadar hepsi. Yani bazen mutfaktadır. Bazen pencere pervazında, bazen midede bile olabilir ama enzim menzim sonra bağırsak yolculuğu hoş olmayabilir. Evet allahlar her yerdedir. Mevlana yanlış demiş. Tencerede her şey olabilir. Hele bi yıkamayın ne medeniyetler kuruluo o tencerelerde.

gerrain dedi ki...

Ben denemeyi öneriyorum yau, olmazsa da olmaz. Yine de kor ateşlerde kavrulacaksam, sağlık olsun. Sefam olsun.

onkaplan dedi ki...

bence "vardi, yoktu, cehennemde yanarız çok sıcak" tartışmasına girerek meselenin özünü kaçırıyoruz, konudan uzaklaşıyoruz. denemek de fayda var, müspet ilime bir faydası olacaksa ben bu deneyde görev almaya hazırım. yalnız başlamadan önce haber verilirse ona göre hazırlığımızı yapalım...

bir de ssk olacak mı, yol yemek bizden mi o kısımları da açıklarsanız iyi olur...

Adsız dedi ki...

Deneyde bir hata var yalnız.
3 tane "özdeş" görevli bulmamız lazım. Yoksa görevlilerin inancı, iyiliği, ne bileyim allahın sevgili kulu olma katsayısı falan deney sonucunu etkileyecektir.

gerrain dedi ki...

tabi tabi, bi mühendis arkadaşla konuştum, "üç identical imam" dedi. hatta 3 tane kontrol imamı ve 3 tane de plasebo imam koymanın iyi olacağını düşündük. güzel de isim çıkıyo: "9 imam deneyi".

mariadebonne dedi ki...

allah kalbimizdedir. bir kardiyolog yeter ispat için.

Adsız dedi ki...

Sağlıklı ölçüm için ille bi bilim insanı gerekiyor yani, hm, dişçi olur mu, benim dişçim var, esaslı adamdır, helal lokma-haram lokma incelemesine bile girer alimalllah.

Ne manyak (maşşallah anlamında) insanlar varmış, biz ilahiyatçıyken elimiz armut topluyormuş, deney yoktu da gözlem vardı zira. Tefekkür filan diye kakalamışlardı bize. Vay anasını..

gerrain dedi ki...

Eski müfredat kadük kalıyor işte bi zaman sonra.

Adsız dedi ki...

utanmıyormusun böyle yazılar yazmaya bre fındık?!

Adsız dedi ki...

merhaba gerrain bey,
yazınızı okudum ve size laflar hazırladım:

şimdi ben amatör olarak bu işlerle uğraşan bir gencim.sizin yazınızdan çok etkilendim ve okur okumaz mahallede üç farklı köşede durarak çeşit çeşit dualar okudum. bunlardan ilkinden dönerken manitanın abisi dövdü.. hem de fena..ikinciden dönerken dedem öldü. üçüncüden dönerken istediğim cevabı aldım,duam kabul oldu, manita yiyişmesek de elletirim dedi..
burdan müsbet bir sonuç çıkarabilir miyiz? deney sonuçlarını sizin çalışmasına bir faidesi olur mu?
hörmetler ederim.

Adsız dedi ki...

hahaha gerreyn benim tüm dualarım kabul oluyo üstelik senin deneyi yapmadan allahın yerini buldum:D

gerrain dedi ki...

sayın fikirtepe,

deney sonuçlarınızı not ettim, arkadaşlarımız üzerinde çalışıyor. "bilimsel teorinin çöküşü" adlı makale için çok değerli bir kaynak olacağını umuyoruz.
sizin telif hakkınız için bilahare görüşmek üzere,

eski dostunuz duvar sürüngeni

gerrain dedi ki...

sayın isimsiz,

bilimsellik dışı spekülasyonların fakültemizde yeri yoktur. lütfen düzgün bir rapor? aa..

Adsız dedi ki...

telif hakkı olaraktan değil de, abi manitayı atacak ev yok...sevap olaraktan abilik yapar mısın?
korkuyorum parkta ağaçta kene ısıracak diye..

Adsız dedi ki...

sayın gerreyn,
"bilimsellik dı$ı spekülasyonlar" falan yapmıyom doğruları söylüyom ben. açın benim önümü isimsiz geliyor!
hakketen bak dualarım kabul olur. hem de manyakçasına. ben biliyom allahın yerini, hıh kıskananlar çatlasın. ayrıca bilime inancım da sarsıldı zaten; allasen nasıl oluyor da hücre zarının yapısını tam olarak anlayamayan bilim insanları gidiyor da atomların protonlarını sayabiliyor? sorarım size, nasıl oluyor bu?
tem (transmission electron microscope) bile 1 milyon kat büyütüyoken anca hücre organellerin $ekil $emal hallerini gösterebiliyosa nasıl proton nötron sayabiliyorlar?

ailemizin duvar sürüngeni, söz sende. (hahaha cevapla hadi:D)

Adsız dedi ki...

(bkz: protona inanmıyorum ama bir avagadro sayısı var)
(unutmu$um yazmayı; kıyamadım unutmaya.)

Adsız dedi ki...

3 imamın birbirinin aynı olması mümkün mü sizce ? bence diil.. illa ki farklılıklar olacaktır. O yüzden en basiti aynı imamın farklı noktalardan dua gönderip, kendisinin dışında bir cihazla ölçümlenmesi. (cihaz kendi elinde olursa etkilenir.)Misal; imamımız 3 ayrı noktadan duayı yollayacak ve her seferince gerrain tepkileri(eğer gelirse) ölçecek. Ancak burda tepki süresinin belirsizliğini de hesaba katmak lazım. yani allahın ivedi olarak müdahale edeceğinin garantisi yok. 3-5 sene sonra da gelebilir response.

İşte o noktada, geçen bu zamanda allah yer değiştirmişmidir ? sorusu akıllara gelir. bana sorarsanız koordinat tespiti kesin olarak mümkün diildir. ancak belki küçük bir hata oranıyla yaklaşık sonuç bulunabilir. Şöyleki; dedik ya tepki süresi uzun olabilir. O zaman ne yapacağız bunu minimuma indireceğiz. Sanırım buda ancak çarpılma requestle olabilir.

Yani lafı uzatmayalım duaya alacağımız response, okkalı bir küfüre alacağımız response dan daha geç gelir. (eğer gelecekse) Dolayısıyla en az üç noktadan çarpılmak gerekecektir.

Şindik burda da başka bir problem var. Resmi bir çarpılma, adamın feleğini şaşırtacaktır, belkide 4 kolluya bindirektir. O nedenle yine dönüp dolaşıp 3 imama geliyoruz. (imam olması avantaj. normal insan çok da etkili yapmayabilir, "düz insandır yanılabilir" düşüncesiyle çarpmaya gerek duymazlar belki, fakat imam olursa vay eşşekoğlu eşşek, o kadar okudun hala mı!! diyerek anında çarpılır kanımca)

Sonuç; üç imam, üç farlı noktadan çarpılma request yapar. Her üçü de başarıyla çarpılırsa zaten poligon metoduyla "arananın" içinde olduğu bölge bulunur.

Yok illa biz koordinat istiyoruz derseniz. O da ilim adamlarını işi artık onu da benden beklemeyin. Saygılar.

Ornella dedi ki...

el-response diye bir sey yok.
salliyorsun.

ayrica yöntem tek bir yer belirtmez. Söyle ki:
1. imama uzaklik a
2. imama uzaklik b
3. imama uzaklik c olarak tespit edilmis olsun.

yaricaplari a, b ve c olan bu üc kürenin ücünün de kesistigi noktalar 2 adet olur. (iki küre birbirini bir cember üzerinde keser o cember de ücüncü küreyi iki noktada keser)

bir 4. imama ihtiyac vardir allahin bu iki noktadan hangisinde bulundugunun tespiti icin.
---
4 kafire günah isletip carpilma sürelerini ölcmek bence daha mantikli.

cünkü el-response ne kadar uydurma bir kavramsa, carpilmak da bir o kadar gercektir.

bahattin balta dedi ki...

Sayın Gerrain Bey güzel bir çalışma olmuş tebrik ederim. yalnız deneyiniz için duada içtenlik faktörü aklıma geldi. katkıda bulunmak adına hemen şöyle bir hafızamı yokladım. küçükken ağlayarak ettiğim bir kaç duayı düşündüm. ama hiçbirine karşılık alamamıştım ben bu duaların. o zaman demekki allah hiçbiryerdedir diye düşünüyorum. iyi çalışmalar.

bahattin