28 Mart 2007


Berhudarsın sen berhudar kal

Kaybolmaya yüz tutmuş bir diğer güzel geleneğimiz ise, bayram ziyaretleri ve bunların içerisinde önemli bir yer tutan, on senede bir gördüğün; senin adını bırak, kimin nesi olduğunu bile hatırlamayan bir takım çok uzun süredir yaşayan insanların elini öpme ritüeli.

Daha girişten bu konuda hangi safta olduğum oldukça açık hale geldi. Hiç lafı dolandırmama, "aslında iyidir ama" üçkağıdına girmeme gerek kalmadı.

El öpme bir saygı-sevgi göstergesi dahi olsa, bunu hayatın ile ilgili orta-uzak dereceli bir genetik ortaklık dışında hiçbir gerçek etkiye sahip olmayan birilerine, salt onlar yeterince uzun süre ölmemeyi başardığı için yapıyorsan, eh.. yani gerçekten senin için önemli olan ve daha çok değer verdiğin yaşlılara haksızlık oluyor bu. Durumu denklemek için onlarla da french kiss filan yapman gerekecek, ki o da ayrı facialara gebe bir davranış şekli olurdu.

İlle de çok meraklıysan; haftada iki aç bunlara telefon et, daha iyi. On yılda on beş milyon hepatit taşıyıcısı yarattınız her yaştan be.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Ben Feridun Düzağaç'ın kullanıldığı kampanyalarla el öpme kültürünün daha steril bir boyutta devam ettirilebileceğini düşünüyorum.

gerrain dedi ki...

İşte buna katılıyorum. Nükhet Duru da keza, "Hijyene ne kadar önem verdiğimi biliyorsunuz" diyordu bişey reklamlarında bi zamanlar.

Adsız dedi ki...

Tamamen iyiniyetle bişey söyleyip gitsem? :)
Ölmemeyi başardığı için öpülmez ki büyüklerin elleri...
O yaşa kadar neler görülmüştür, neler yaşanmıştır, neler gelmiştir başa...Buna rağmen hayatta kalınmıştır.:)
El öpmenin nedeni bu olmasın? Hayata ve yaşanmışlığa verilen değer yani. İleride bir gün el öpenlere de aynı saygının gösterilme ihtimali bir de...

Nisa dedi ki...

Bi de el öpmeden sonra yanaklardan öpme faslı var. Karşıdaki şahsın hangi tarafına meyledeceğinizi bilemediğiniz o an azaptır daha beteri muhatabınızın sizin karar verdiğiniz tarafın aksine yönlenmesidir ki bu sizi onunla dudak dudağa getirir. Ne çıkarsa bahtınıza=)

Adsız dedi ki...

eskiden bayramlarda geceleri oynanan oyunlar varmış ben o yıllar için gec kaldım muhabbetler sabahlara kadar sürerken şimdiki neslimiz sabahlara kadar wow oynuyor.

bayram günlerinde bile.

Adsız dedi ki...

bir de sirf yasi cok kucuk oldugu icin sevilmesi, minciklanmasi lazim gelenler vardır. bunların anne babalarını da tanimayiz ama onlar bize ac gözlerle bakarlar "bu yaratık bizim, bunu biz yaptık, birlikte seviştik ve bu muhteşemi yarattık, bu cok guzel, bu çok tatlı, öp onu, hadi sev,.." derler o arsız gözleriyle. ben en cok onlardan tiksinirim bayram ziyaretlerinde.