23 Haziran 2008

Euro Cup nasıl kurtulur?


Futbolu, daha doğrusu güzel futbolu az çok sevenlerin çok iyi bildiği iki illet vardır: İtalya ve Yunanistan.

İtalya ezelden beri, Yunanistan ise son birkaç senedir katıldıkları her majör turnuvada ve yaptıkları her milli maçta, bir dönem "katenaççiyo" gibi bir isim verilen (asma kilit demeye geliyor italyancada), şu ara anti futbol denen bir anlayışı sahaya yansıtıyor.

Temel olarak "gol yememeye bak, nasıl olsa bir noktada atarsın. atamazsan da penaltılara kalır, maçtan önce antrenmanlarda nasıl olsa sekiz yüz defa penaltı çalıştık bu durum için. hadi aslanlarım, göreyim sizi: izleyicinin ifradını sikin" şeklinde özetlenebilecek bu anlayış, 2004'te Yunanistan'a kupayı getirdikten sonra, Yunan takımı zaten oynayabildiği tek oyun olan anti futbol'u sürdürecek sebebi bulurken, İtalya'nın durumu malum: Herifler üç yüz senedir defans ağırlıklı futbolla kupa kazanıyorlar. Azzuri'den tiksindim, gökyüzüne bakınca fenalık geliyor. O raddeye getirdiler beni.

Euro 2008'de de bu böyle oldu. Değişen tek şey, daha grup maçlarında o dahice taktiklerini dürüp Yunanistan'ın kıçına soktular, 2 maçta işleri bitti. O okey, İtalya'yı kupa dışı bırakmak biraz daha zor oluyor ama genelde. Herifler bela gibi zira, hamamböceği gibi. Ne yaparsan yap kurtulamıyorsun. Neyse, o işi de çeyrek final meyrek final, İspanyollar halletti. Sonuç ne olursa olsun, turnuva kurtuldu: En azından izlenebilir bir üç maç bekliyorum.

Bu iş ama böyle olmaz. Çünkü bugün olan, yarın olmayabilir. Bu takımlar öyle ya da böyle tur atlayabilir, ruh kurutan, ilik öksürten ve böcekçe futbolları ile turnuvayı mezbeleliğe çevirebilirler.


Peki, tamam gerrain, sorunu saptadın. Ama çözüm nedir?!??!??!
Çözüm, şu şekilde amanakoyim:

Her büyük turnuva (Euro Cup, veya Dünya Kupası) yapıldığında uygulanacak bir yöntem geliştirdim. Şöyle oluyor: Bu kupalara İtalya ve Yunanistan, eleme grubu maçı oynamadan otomatik katılıyorlar. Evet, her seferinde otomatik olarak katılıyorlar.

Sonra, turnuvanın açılışından bir önceki gün, bunların arasında bir final maçı oynanıyor. Futbolcuların aileleri eşi dostu dışında izlemek isteyen çıkacağını sanmıyorum, ama oynanıyor. Bu maçı kazanan şampiyon oluyor, kendileri için özel olarak hazırlatılmış kupayı teslim alıyorlar. Yenilen de ikinciye madalya mı çiçek mi ne veriyolarsa onu alıyor.

Bunun kutlaması bir gün bilemedin iki gün sürer, sonra bu adamlar ülkelerine dönüyorlar. İşte tam bu noktada, geri kalan ülkeler saklandıkları yerden çıkarak turnuvayı yapmaya başlıyorlar. Doğru düzgün bir turnuva izlememiz, bundan sonraki yıllarda ancak bu şekilde mümkün olacaktır.


10 yorum:

Ömer Şahin dedi ki...

Şimdi şöyle, öneriyi okudum ve laflar hazırladım; bu da benim önerim:

Her büyük turnuva (Euro Cup, veya Dünya Kupası) yapıldığında uygulanacak yöntem şöyle oluyor: Bu kupalara İtalya ve Yunanistan, eleme grubu maçı oynamadan otomatik katılıyorlar. Evet, her seferinde otomatik olarak katılıyorlar. Ve ilk tur maçları sonunda otomatik olarak eleniyorlar. Evet.

Otomatik olarak katılırken iyidi, otomatik olarak neden elenmesinler ki. Fitbolda var bunlar, böyle şeyler. Hollanda öyle mesela; otomatik eleniyor.

tathar dedi ki...

sevgili nickfallin senin dediğin otomatik elenen hollanda o zaman otomatik portakal mı oluyor?

Ömer Şahin dedi ki...

Yarı otomatik diyelim. Teknoloji gelişti elbet, eskiden takımlar otomatik olarak elenemiyorlardı, merdaneli makinalar vardı, oradan geçiriliyordu futbolcular falan.

Şimdi dört tür elenme var, otomatik, yarı otomatik ve manüel, bir de sayı sayamayanlar.

Ama otomatik elenenler çok benzin yakıyor.

Eh dedi ki...

bu modele ek olarak hollanda'nın, şampiyonanın son gününde turnuvaya dahil olup, geride kalanların galibiyle final oynamasını öneriyorum.

Adsız dedi ki...

gerreyn bey iyi demiş, güzel demiş; elbette gönül ister ki bu tip turnuvalarda güzel futbol seyredelim. fekat kendileri bu bağlamda türkiye'ye ne yapmayı öneriyollar, doğrusu bilmek isteriz. aynı mantıktan hareketle henüz takım oyunu oynamadan yarı finale gelmiş bu takımın, oyuncularının sadece gol atıp maça heyecan katacakları anlarda sahaya girmeleri mi gerekecek? yoksa o çok beğendiğiniz gerrayn burada şövenizme teslim olarak, sırf türkiye deye bu adamların oynadığı hakiki futbolmuş gibi davranıp, olan bitene seyirci mi kalacak? bekleyip göreceğiz...

Adsız dedi ki...

Semih, Nihat, Kuşku ve Arda'nın Almanya maçında yokluğu ve bunun takımımıza vereceği zarar ortadayken neden Yunanistan'ı konuşuyoruz anlamıyorum. Balçık kümesine girdiğimiz bu kadar keskinken alakasız konularla vakit kaybetmek ağırıma gidiyor. Teşekkürler.

medjai dedi ki...

el-cevap:

Burada Türkiye tartışılmıyor ki. Genel olarak turnuvalar bağlamında yorumlarda bulunulmuş. Gayet de hoş yorumlar ve öneriler. Bu şekilde ki her tartışmada illa ki birinin çıkıp "Boşverin onu bunu biz kendimize bakalım." demesi bir zorunluluk mu acaba. Bunu demezse kişi kendini eksik mi hissediyor. Ya da "Buraya da koydum lafı..." diyerek gururlanıyor mu?

Fatih dedi ki...

italya ya da yunanistan durumu çakmadığı sürece bu plan çok hoş bir biçimde işler

Adsız dedi ki...

amına koymak istediğim tespit

jörmungand dedi ki...

Adsız saçmalamış. Türkiye futbol oynamayı beceremiyor olabilir ama, maçları ziyadesiyle eğlenceli geçiyor. Yunanistan ve İtalya'yla Türkiye'yi bir tutanı allah çarpar.