07 Şubat 2008


Swinging on a star

Böyle bir şarkı vardır, "vuc yu layk to sving on e staaar, kerry-muun biims hööm ine caar" diye gider. Çocuk şarkısı gibi bir şey, Sinatra da söyler esasında. Bu Bruce Willis'in kötü bi filmi vardı, onda müze soyarken buna göre senkronize oluyorlardı, o sahne güzeldi bak. Filmin adını unuttum.

Esas mesele şarkı değil tabii. Esas mesele, kuyrukluyıldızlar. Daha doğrusu belirli bir kuyrukluyıldız.

Problem olarak karşımıza çıkması şu şekilde oluyor: Bir grup, veya ülke veya konsorsiyum (bunlar bilimsel anlamda sağa sola roket atma hakkı olan kişiler, insanlara zarar vermeleri yasal değil tabii yine), çıkıyor ve diyor ki:
"Biz çog önemli bilimsel bir sebepten, C122-11V kuyrukluyıldızına bir roket sallayacaz. Patlamadan çıkacak partiküllerin ışıma tayflarından kuyrukluyıldızın bileşen oranlarını saptayacaz, vs vs, daha bir sürü anlamayacağınız şey. Bu bilimsel açıdan çok önemli olacak, iyi olacak. Kimse zarar görmeyecek bu işten."

Bir dünya vatandaşı, bir insan evladı olarak buna tepkiniz ne olurdu? Bir tepkiniz olur muydu ya da? Bir hissiyata kapılır mıydınız?

Bu bir soru.

İkinci soru ise, "C122-11V kuyrukluyıldızının halk arasında bilinen adı Halley'dir" bilgisi, vereceğiniz tepkiyi değiştirir miydi? Değiştirirse neden, değiştirmezse niçin?

Merak ettiğim şeyler böyle şeyler işte. Şu hayatta kafamdan geçen en önemli şeyler bunlara benziyor.

6 yorum:

mr. brooks dedi ki...

ko roketi rahvan gitsin diyesim geldi... gerci cocuklugumuz gecti halleyle ama nabalım.

gerrain dedi ki...

Halley gider Golf gelir abi, galaksinin taşı bitmez.

steerpike dedi ki...

hadsın havk'tı film galba ya. ne güzel soydulardı müzeyi, yumuşak yumuşak.

gerrain dedi ki...

Hahahahah...

Eh dedi ki...

dünyamıza tamamen dışarıdan bakan bir yaratık olsa "aha insanlık sonunda dayanamadı, arada bir gözüken göktaşına da çattı" derdi.

Önce dünyanın imajını düzeltelim, sonra kırarız yıldızı. piiis

Adsız dedi ki...

Bugün Amerika kuyrukluyıldız vurucam dese, yarın bunun Rusyası var Çini var Fransası var.. sonra kuyruklu kesmeyecek, biri ayı vuracak, öbürü marsta nükleer deneme yapcak. ben alırım pankartımı akarım taksim meydanına aga.